Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2014   CZ AT BE DK FI DE GR HU LT NL PL RO SK SW TR US

Zprávy

Ve své české premiéře se představí finský F-18 Hornet display

21.03.2014, 12:00

Poprvé v České republice se představí Finsko, jedna z mála evropských zemí, která se ještě Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR neúčastnila. Finské vzdušné síly (Ilmavoimat) vyšlou stíhací letoun F-18 Hornet, který se předvede v solo display letové ukázce.

„Z účasti finského F-18 solo display se velmi těšíme. Pro Finsko je to premiéra nejen na Dnech NATO v Ostravě, ale v celé České republice, a rovnou se jedná o atraktivní letovou ukázku F-18 Hornet, která je divácky velmi žádaná. Poprvé a zatím naposledy se na Mošnově Hornet objevil v roce 2007 v barvách španělského letectva,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které zářijovou show pořádá. „Účast finského Hornetu je o to výjimečnější, že se stroj v zahraničí často nepředvádí. V loňském roce se například představil pouze jedinkrát mimo Finsko, a to v Nizozemí,“ dodává Pavlačík.

„Jsem velmi rád, že se dojednání účasti stroje F-18 finských vzdušných sil na Dny NATO v Ostravě vydařilo,“ řekl Petr Lukasík, nový finský honorární konzul v Ostravě a zároveň generální ředitel společnosti Tieto Czech. Finsko v letošním roce slaví 20 let od vstupu do aliančního program Partnerství pro mír a Česká republika si připomíná již 15. výročí vstupu do NATO.

Stroje F-18 Hornet byly vyvinuty jako palubní stíhací a bojové letouny pro letadlové lodě amerického námořnictva v 70. letech 20. století. Plní širokou škálu misí od obrany flotily, stíhacích úkolů, po blízkou leteckou podporu a průzkum. „Finské Hornety původně při nákupu na počátku 90. let byly určeny pouze pro stíhací úkoly a nebyly vybaveny schopnostmi pozemního útoku. Původní označení strojů je F/A-18 Hornet, finské označení F-18 tak odkazuje na čistě obrannou roli letounu,“ uvádí Pavlačík a doplňuje: „Ve 21. století byly stroje dovybaveny schopností útočit i na pozemní cíle, název letounu přesto zůstává stejný.“ Finsko používá 55 jednomístných strojů F-18C a 7 dvoumístných F-18D.

S finskými stíhači F-18 Hornet je spojená také zajímavost ohledně takzvaných offsetů, které byly s nákupem strojů spojeny. Výměnou za nákup Hornetů se americká strana zavázala k různé spolupráci s finskými společnostmi a v důsledku offsetů došlo i k uvolnění mobilních technologií, které vedly k zázračnému zrození firmy Nokia.

„Protože o účasti finského Hornetu probíhala tipovací soutěž, rádi bychom poblahopřáli třem nejrychlejším se správnou odpovědi, jimiž jsou Alca, RenierX a Pippo, a poděkovali všem účastníkům soutěže. Vítěze prosím, aby mě kontaktovali na mém mailu, abychom mohli dohodnout ceny,“ říká Pavlačík a dodává, že s velkou pravděpodobností se bude tipovačka ještě opakovat.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 3

 


Aeromedia

Kagero Publishing