Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2014   CZ AT BE DK FI DE GR HU LT NL PL RO SK SW TR US

Zprávy

Největší německá účast nabídne eurofightery a premiéry vrtulníků

24.07.2014, 15:16

Německo potvrdilo svou historicky největší účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR a na mošnovské letiště vyšle na statickou ukázku celkem pět strojů. Kromě dvou návštěvníkům známých stíhačů Eurofighter Typhoon to budou ve svých premiérových představeních dva lehké vrtulníky Bo 105 a jeden vrtulník WS-61 Sea King.

„Jedná se o výrazný příspěvek na naši akci, kdy Německo nabídne rovnou dvě premiéry. První představení na akci to bude také pro německé námořnictvo a armádu,“ komentuje německou účast předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Nejedná se navíc o stroje, jež by byly k vidění často, a tak věříme, že návštěvníci tuto historicky největší německé účast a společné představení techniky Luftwaffe, Heer i Marine ocení.“

MBB Bo 105 je víceúčelový užitkový vrtulník, který představí Armádní letecká škola z Bückeburgu. Je to téměř dvanáctimetrový šestimístný vrtulník sloužící  v německé armádě od roku 1972. Rozšířen je po celém světě jako stroj pro policejní, záchranné, pátrací a jiné služby, v době svého vzniku byl navíc vybaven revolučním tuhým rotorem.

„Další ze strojů představí 5. námořní letecké křídlo německého námořnictva a bude jím záchranářský vrtulník Westland WS-61 Sea King,“ představuje dalšího z účastníků Pavlačík. Sea King vychází z amerického vrtulníku S-61 Sikorski.

Posledním z představovaných letounů bude stíhač Eurofighter Typhoon, který je na Mošnově od roku 2007 častým hostem, zatím naposledy jej v loňském roce návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě představilo v dynamické ukázce rakouské letectvo. Letos by oba stroje na statické ukázce měly patřit 31. taktické letce „Boelcke“, jež se akce účastnila už v roce 2009, avšak ještě s letouny Tornado.

Nebude se však jednat o jediné zástupce Německa. Na mošnovské letiště po loňské premiéře plánuje návrat i saská policie, která hodlá ještě rozšířit svou účast. O podrobnostech budeme samozřejmě informovat až po jejich potvrzení.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 3

 


Aeromedia

Kagero Publishing