Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Vrtulníkový tým Patrulla ASPA poprvé v České republice!

18.02.2013, 09:35

Po potvrzení účasti Turkish Stars dorazila další vyborná zpráva, tentokrát z Madridu.  Španělské letectvo oficiálně organizátorům sdělilo,  že na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vysílá akrobatickou skupinu Patrulla ASPA, létající na pěti vrtulnících EC 120 Colibri!

Tato zpráva je pro návštěvníky vynikající hned z několika důvodů. Za prvé, armádních vrtulníkových skupin je v Evropě velmi málo a v případě Patrulla ASPA půjde o premierové vystoupení v České republice. "Účast v Ostravě je pro nás velmi vyznamná, mimo jiné půjde o nejvzdálenější vystoupení,  kde jsme kdy v devítileté historii našeho týmu byli a také proto se na něj velmi těšíme.  Důvodem je připomenutí 20. výročí vzniku České republiky a jeho ozbrojených sil," uvedl major José Alcaraz, velitel skupiny.

Dalším důvodem je, že návštěvníci naší akce budou mít příležitost zhlédnout vystoupení vrtulníkové skupiny vůbec poprvé. V České republice byla obdobná podívaná k vidění před více než patnácti lety na přehlídce CIAF 1997 v Hradci Králové v podáni rakouské skupiny Kleeblatt.

"A ve finále půjde o velmi atraktivní podívanou,  kdy diváci zhlédnou umění jak vrtulnikového týmu Patrulla ASPA na malých obratných strojích, tak Turkish Stars na bojových supersonicích," doplnil Zbyněk Pavlačík,  předseda sdružení Jagello 2000,  které je hlavním organizátorem akce. "Každý rok se návštěvníkům snažíme zajistit něco nového,  což je pochopitelně stále více náročnější. Letos se nám to ale snad vydařilo, za což bych chtěl španělskému letectvu jménem našich fanoušků poděkovat," dodal.

Španělské letectvo se na mošnovské letiště vrací po pěti letech,  kdy se divákům představila "jmenovkyně" Patrulla Águila a o rok dříve v solo vystoupení F-18 Hornet.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2013!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.