Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Velká premiéra švédských historických letadel Viggen & Tunnan!

27.08.2013, 07:45

Významná událost se odehraje na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil Armády České republiky, kdy se zde odehraje premiéra historické letky švédského letectva, které na mošnovské letiště vysílá na letovou ukázku hned dvě v pravdu lahůdky – stíhače Saab AJS 37 Viggen a J29F Tunnan. Ten se navíc narozdíl od Viggenu na české akci představí vůbec poprvé.

„Věříme, že tuto švédskou účast návštěvníci ocení, neboť jde o účast velmi ojedinělou a v celé střední a východní Evropě vzácnou,“ komentuje oznámení švédské účasti Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce.

Změna: Přiletí letouny AJS 37 Viggen a Saab 105

„Viggeny byly u nás k vidění ještě v devadesátých letech, než je švédské letectvo nahradilo dnešními Gripeny, avšak Tunnan se na českém nebi představí poprvé, pokud tedy nepočítáme nouzové přistání dvou Tunnanů rakouského letectva poblíž Prahy v říjnu 1964,“ uvedl Jan Čadil,  šéfredaktor měsíčníku Letectví+kosmonautika.


Saab 29 Tunnan, ve Švédsku přezdívaný Flygande tunnan („létající sud“), je proudové letadlo, vyráběné v letech 1950-56. Navzdory oblým tvarům je rychlé a obratné, díky čemuž se hodilo pro roli stíhače i stíhacího bombardéru.


Saab 37 Viggen (švédsky "blesk") je víceúčelový bojový letoun schopný operovat z nouzových ploch, předchůdce JAS 39 Gripen. Byl určený k provádění bitevních, stíhacích i průzkumných úkolů, vyřazeny byly až roku 2005.

Švédská historická letka (Swedish Air Force Historic Flight) je organizace, která provozuje a udržuje letuschopné vyřazená letadla švédských vzdušných sil a momentálně disponuje celkem třinácti stroji – kromě Viggenu a Tunnanu mezi ně patří například dvoumístný bojový C35 Draken, Hawker Hunter či Vampire, cvičné Saab Safir anebo Sk16 či vrtulník Alouette 2.

Oficiální stránky Swedish Air Force Historic Flight

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.