Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Swedish Historic Flight představí Saab 105 a AJS 37 Viggen

17.09.2013, 18:20

Švédská historická letka nakonec kromě stroje AJS 37 Viggen vysílá také stroj Saab 105. Ten nahrazuje původně plánovaný letoun J29F, který musel zůstat ve Švédsku. Oba stroje přiletí v sobotu kolem dvanácté hodiny, kdy nabídnou průlet a později odpoledne předvedou samostatné dynamické ukázky před vystoupením Turkish Stars.

 „Původně plánovaný letoun Tunnan má technické potíže, avšak Švédská historická letka nám vyšla maximálně vstříc a vysílá jako náhradu stroj Saab 105,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce. „Jsme velmi rádi, že nám švédská strana poskytuje takovou podporu a tak můžeme návštěvníkům nabídnout dva historické stroje švédské výroby, AJS 37 Viggen a Saab 105, a k tomu navíc tanker KC-130, které se všechny představí v dynamických ukázkách,“ dodává Pavlačík.

 Stroje Saab 105 z dílny švédské firmy Saab poprvé vzlétly již v roce 1963 a plnily role bitevníků, cvičného letounu, předváděcího stroje a další. Dodnes slouží ve švédském a rakouském letectvu při výcviku pilotů. Je možné se také setkat s označením letounu jako SK 60, které používá švédské letectvo.

Švédská historická letka tedy představí letouny AJS 37 Viggen a Saab 105, na jejichž samostatné dynamické ukázky se můžeme těšit oba dva dny Víkendové show. Jejich přílet je předběžně očekáván na sobotní dvanáctou hodinu, kdy předvedou průlet nad hlavami diváků.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.