Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Rakouská účast má konkrétní podobu

19.04.2013, 15:23

Již před Vánoci jsme informovali, že rakouské letectvo potvrdilo účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Její přesná podoba však byla upřesněna až nyní a těšit se tak můžeme opět na ukázku ve vzduchu i novinky na zemi.

„Věříme, že čekání na konkrétní podobu rakouské účasti nezklamalo, neboť Rakousko potvrdilo opětovnou leteckou ukázku stíhače Eurofighter a premiérové statické ukázky vrtulníku OH-58 Kiowa a lehkého dopravního letounu Pilatus PC-6 Porter,“ upřesňuje rakouskou účast Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem zářijové akce. „Jsme rádi, že Rakousko udržuje svou bohatou účast na naší akci a vždy navíc předvede něco nového,“ dodává.

V loňském roce Rakousko vyslalo vrtulník Alouette III na statickou ukázku a letoun Eurofighter s vrtulníkem S-70 Blackhawk na letovou ukázku. Letos tedy rakouské letectvo, Österreichische Luftstreitkräfte, vysílá opět tři stroje, jimž bude znovu vévodit dvoumotorový víceúčelový stíhač Eurofighter Typhoon ze základny v Zeltwegu.

„Ten však nebude na mošnovském letišti přistávat, ale, tak jako v minulosti, přiletí na ukázku ze své domovské základny a po jejím provedení opět odletí,“ uvádí dále Pavlačík a navnazuje: „I tak ale budou na zemi k vidění velmi zajímavé stroje z výzbroje rakouského letectva.“

Na statice se představí bojový vrtulník americké výroby Bell OH-58B Kiowa ze základny Langenlebarn. Tento vrtulník, dodaný rakouskému letectvu v roce 1976 v počtu 12 kusů, z nich 11 stále slouží, je využíván k pozorování, dopravě i přímé palebné podpoře. Bude to navíc nejspíše poslední šance ho vidět ve speciální kamufláži, protože posléze by tyto stroje měly být přemalovány do standardní barvy.

Dále budete moci na statice zhlédnout lehký dopravní letoun PC-6 Porter pocházející od švýcarské společnosti Pilatus. Tento stroj schopný vzletu a přistání na velmi krátkých drahách je schopen unést až 1 200 kilogramů nákladu a přistávat i ve vysokých nadmořských polohách. V rakouském letectvu slouží 12 strojů PC-6 ve verzi B2-H2 též na základně Langenlebarn.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2013!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.