Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Nizozemský F-16 Demo Team nebude chybět ani letos

30.08.2013, 10:54

Nad Letištěm Leoše Janáčka Ostrava se bude i v letošním roce prohánět oranžový stroj nizozemského F-16 Demo Teamu a diváci Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na další lákavou dynamickou ukázku.

Jedná se již o šestou účast nizozemského F-16 demo týmu na Dnech NATO v Ostravě v řadě. Je to však vystoupení, které vždy rádi uvidíme a které díky obměně sestavy a pilotů snad diváky nikdy neomrzí,“ komentuje nizozemskou účast Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které zářijovou show pořádá. „V letošním roce nám své umění předvede stejně jako loni kapitán Stefan "Stitch" Hutten. Před rokem svým výkonem potvrdil vysokou laťku drženou nizozemským F-16 demo týmem a věřím, že ji letos ještě překoná,“ doplňuje Pavlačík.

Vystoupení nizozemského F-16 teamu je vždy divácky vysoce atraktivní. F-16 je letoun, jenž se těší vynikající manévrovatelnosti a elegantnímu vzhledu, což ho předurčuje pro akrobatické ukázky. Na Dnech NATO mohli diváci v průběhu let tento stroj kromě nizozemského týmu obdivovat například v podání amerického Viper East Demo Teamu či tureckého F-16 SOLOTURK.

Nizozemský Demo Team v národní oranžové barvě vždy předvádí skutečné mistrovství v ovládání tohoto stroje a let na hranici jeho možností. Ačkoliv je F-16 nadzvuková stíhačka, k překročení zvukové bariéry na akci pochopitelně nedojde. „Ačkoli o nadzvukový let někteří naši příznivci žádají, není to z hlediska bezpečnosti možné. V takto nízké letové hladině by při sonickém třesku mohlo dojít ke zdravotní újmě návštěvníků i škodách na majetku,“ dodává Pavlačík.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.