Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Na Mošnov se vrací maďarský Gripen

26.04.2013, 14:16

Maďarsko rozšiřuje řady států, které potvrdily účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Na Mošnov se po třech letech vrací s dynamickou ukázkou stroje JAS-39 Gripen.

Maďarské letectvo se Dnů NATO v Ostravě poprvé zúčastnilo lety roce 2010, kdy předvedlo gripeny jak na dynamice, tak i na statické ukázce. „Na loňském a předloňském ročníku se maďarské stroje předvedly pouze na statice. O to více nás těší, že se na letošní ostravské show gripen maďarského letectva představí návštěvníkům opět i ve vzduchu,“ říká Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které Dny NATO v Ostravě organizuje. „Na Mošnově se tak znovu setkají i s gripeny českého letectva, ale to nejspíše neprozrazuji nic překvapivého.“

Tucet jednomístných JAS-39C Gripen společně se dvěma dvoumístnými výcvikovými JAS-39D Maďarsko dostalo v roce 2006 a stejně jako Česká republika má své stroje pouze pronajaté. V loňském roce však došlo k prodloužení původní desetileté dohody o dalších deset let, a Maďarsko tak bude používat gripeny minimálně do roku 2026.

Celá letka maďarských gripenů je umístěna na základně Kecskemét, kde se každoročně též koná velká letecká show. Letos se uskuteční ve dnech 3. – 4. srpna.

Na viděnou na
Dnech NATO v Ostravě &
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.