Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Na Dnech NATO se opět představí slovenské MiGy

08.03.2013, 20:26

Slovenské letectvo opět plánuje na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR předvést své u návštěvníků velmi populární letouny MiG-29 Fulcrum. Ačkoli tentokrát neplánují tzv. dogfight, diváci se mohou těšit na dynamickou i statickou ukázku, a mohly by být doplněny i dalšími stroji.

„Jsme velice rádi, že se slovenské stroje v Ostravě opět představí návštěvníkům. Stejně jako v předchozích letech Slováci nejenom plánují letecké schopnosti MiGů náležitě předvést, ale dovolí návštěvníkům si stroje zblízka prohlédnout,“ říká Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000.

V loňském roce slovenské MiGy předvedly divácky atraktivní ukázku simulovaného vzdušného boje letounů jeden na jednoho, tzv. „dogfight“, letos bohužel toto zřejmě neukáží, místo toho je v jednání účast i dalších typů letadel.

Změna: Došlo k vyjasnění slovenské účasti. MiG-29 se nebude prezentovat dynamicky, objeví se však se strojem L-39 na slavnostním průletu při zahájení akce.

„Mějme ale na paměti, že uvedené stroje bohužel zatím nemáme od představitelů slovenského letectva definitivně potvrzeny a finální podoba slovenské účasti se tak ještě může změnit,“ podotýká Pavlačík.

Poprvé se slovenská armáda účastnila Dne NATO v Ostravě už v roce 2002. Nejprve se však jednalo o pozemní síly, letectvo se představuje pravidelně od roku 2010 právě formou statických a leteckých ukázek MiGů-29. Letošní ročník tak bude již čtvrtým v řadě, kdy si diváci budou moci slovenské MiGy v akci prohlédnout.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2013!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.