Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Hvězdní Turkish Stars přiletí opět do Ostravy!

13.02.2013, 18:21

Organizátoři Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky mohou potvrdit první letošní hvězdu, resp. hvězdy. Do Ostravy v září opět přiletí Türk Yıldızlari – Turkish Stars (v překladu turecké hvězdy), které před dvěma lety uchvátily desetitisíce návštěvníků zářijové akce nejen svým vystoupením s efektními kouřovými efekty, ale také originálním komentářem prokládaným českými frázemi.

„Věříme, že jsme udělali obrovskou radost nejen fanouškům této světoznámé letecké akrobatické skupiny, ale i řadě návštěvníků naší akce,“ podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky na Letišti Leoše Janáčka Ostrava organizuje. „Bezprostředně po jejich předloňském vystoupení se totiž strhla doslova lavina dotazů a žádostí o opětovné pozvání této skupiny, protože při svém vystoupení opravdu doslova uchvátili celý areál. Loni jsme s jejich účastí nebyli úspěšní, o to více nás těší, že naši akci zahrnuli do svých plánů v letošním roce,“ dodává Pavlačík.

TIP: Poslechněte si sestřih komentáře Turkish Stars (youtube.com)

Je přitom nezvyklé, aby se takové „eso“ programu potvrdilo tak brzo zkraje roku. „O to více nás oficiální potvrzení těší,“ přitakává Pavlačík, podle kterého je to nejen vyústění několikaměsíčních intenzívních jednání, ale také potvrzení skutečnosti, že Ostrava se již v rámci „extraligy evropských show“ stala plnohodnotným hráčem.

Turecké letectvo se Dnů NATO účastní od roku 2011, kdy se návštěvníkům v české premiéře představily právě Turkish Stars, částečně také při příležitosti 100. výročí existence tureckých vzdušných sil. V loňském roce pak turecká vlajka zavlála v letištním areálu díky dalšímu premiérovému vystoupení ve střední Evropě, a to novému tureckému display týmu F-16 SOLOTURK (ten byl založen právě při příležitosti oslav tureckého letectva) létajícího se stojem F-16 ve velice atraktivním markingu.

„Dosavadní účast tureckých vzdušných sil se nesmazatelně zapsala do paměti návštěvníků Dnů NATO v Ostravě. Je potřeba za toto turecké straně poděkovat a těšit se na letošní představení,“ uzavírá Zbyněk Pavlačík.

TIP: Oficiální web skupiny Turkish Stars (turkyildizlari.tsk.tr)

Tým Türk Yıldızları byl zformován v roce 1992 a poprvé se představil pod názvem Turecké hvězdy roku 1993. Jako jedna z mála skupin (v Evropě se jedná pouze o švýcarskou Patrouille Swiss) využívá nadzvuková bojová letadla, konkrétně obratné stíhače NF-5. Ty jsou atraktivně stylizované do tureckých národních barev – červené a bílé. Letouny rovněž prošly dalšími úpravami pro lepší využití v rámci akrobatického týmu. Skupina je držitelem světového unikátu, neboť v roce 2001 sledoval její vystoupení v ázerbajdžánském Baku celý jeden milion lidí.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2013!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.