Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Dvě exkluzivní ukázky schopností AČR – tankování za letu a nakládání Ruslana

10.09.2013, 10:00

XIII. Dny NATO v Ostravě & IV. Dny Vzdušných sil AČR nabídnou dvě další vysoce atraktivní dynamické ukázky. Švédské vzdušné síly vyšlou tanker KC-130, který spolu s dvěma stroji českého letectva JAS-39 Gripen předvede ukázku tankování za letu. Armáda České republiky dále nabídne unikátní ukázku praktického nakládání obřího dopravního letounu An-124 Ruslan.

„Díky dlouhodobé dobré spolupráci Švédska a České republiky se nám podařilo zajistit divácky velmi lákavou ukázku tankování za letu. Tu mohli návštěvníci akce sledovat již v loňském roce, kdy simulované spojení předvedl český Gripen a francouzský tanker C-135FR,“ uvádí plukovník Libor Štefánik, velitel Vzdušných sil Armády České republiky.

Švédský tanker KC-130, což je pro tankování ve vzduchu speciálně upravený dopravní letoun C-130 Hercules, je schopen naráz doplňovat palivo až dvěma strojům. Právě s tímto švédským strojem naši piloti Gripen tankování za letu cvičili, když se tato schopnost v rámci českého letectva v minulém roce zaváděla. Švédský tanker bude každý den po skončení ukázky zaparkován blízko statických ukázek a budete si ho tedy moci prohlédnout.

Vůbec první tankování za letu absolvovali dva piloti z 21. základny taktického letectva z Čáslavi 28. února 2012 ve švédském Ronneby pod dohledem švédských instruktorů. Ve střední Evropě do té doby zvládli tankovat za letu jen polští stíhači s letouny F-16. Letectvo tím doslova poskočilo na vyšší úroveň. Tankování za letu je totiž nezbytné pro případné zapojení do vzdušných operací NATO.

Další novinkou je ukázka nakládání obřího dopravního letounu An-124 Ruslan, o jehož účasti jsme již dříve informovali. Armáda České republiky bude u tohoto obra vystavovat 3 dopravní kontejnery, autojeřáb Tatra AD30 a nakladač kontejnerů s přívěsem, které umožňují představu o prostorových možnostech Ruslana i způsobu nakládky. „Kromě této statické ukázky bude v sobotu i neděli v 10 a 14 hodin probíhat naprosto unikátní dynamická ukázka najetí kolového obrněného transportéru Pandur do Ruslana a jeho opětovné vyjetí,“ dodává plukovník Štefánik s tím, že široká veřejnost bude mít možnost se s takovouto ukázkou seznámit vůbec poprvé.

„Jedná se o dvě velmi praktické ukázky, které ukazují činnost našich vojáků, a to ve spolupráci se zahraničními partnery. Za možnost jejich předvedení velmi děkujeme vstřícnosti Armády České republiky i švédského letectva a věříme, že se vám budou ukázky líbit,“ uzavírá Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.