Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Dny NATO ozdobí obří Ruslan a česko-slovenský průlet

21.08.2013, 22:00

Dvě mimořádné letecké události na zemi i ve vzduchu ozdobí letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky, které jsou ve znamení 20. výročí vzniku samostatné České republiky.

Zdroj: ČTK
Poprvé se An-124 Ruslan
otevřel české veřejnosti 4. června 1988.

Na statické ukázce se představí legendární těžký transportní letoun An-124 Ruslan, který je jinak na podobných akcích k vidění velmi zřídka, a to po celé Evropě. Ruslan má přitom právě k mošnovskému letišti speciální vztah, neboť se zde vůbec poprvé představil široké československé veřejnosti v roce 1988, kdy se na Mošnově zastavil ještě v barvách sovětského Aeroflotu a tehdy jeho účast vyvolala ohromný ohlas.

Po dlouhých dvaceti letech si pak veřejnost mohla Ruslan opět prohlédnout na Dnech NATO v Ostravě 2008, kdy však kvůli vytížení stroje měli návštěvníci na jeho prohlídku pouze několik málo hodin. Po pětadvaceti letech se tak  Ruslan v Ostravě představí potřetí a návštěvníci budou mít možnost si jej prohlédnout na statické ukázce po celé dva dny.


A poté podruhé a zatím naposledy 
se české veřejnosti Ruslan
ukázal na Dnech NATO 2008.

Výjimečnou možnost prohlédnout si Ruslan budou mít návštěvníci díky uzké spolupráci s Armádou České republiky, která mošnovské letiště využije pro vyložení vojenského nákladu z Afghánistánu. Ruslany hrají dlouholetě klíčovou roli při zajišťování strategického transportu pro zabezpečování misí v Afghánistánu. "Chtěli bychom armádě poděkovat za vstřícnost, že umožní návštěvníkům seznamovat se nejenom s technikou, kterou má ve výzbroji, ale i tou, kterou si pronajímá, čehož je právě Ruslan nejlepším příkladem," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce.

Česká republika je členskou zemí  mezinárodního programu Severoatlantické aliance SALIS (Strategic Airlift Interim Solution), v rámci kterého dlouhodobě využívá letouny Ruslan provozované společností Volga Dněpr.

Mošnovské letiště tak je i díky Dnům NATO v Ostravě & Dnům Vzdušných sil Armády České republiky jediným letišťem ve střední Evropě, kde se na veřejnosti představila celá řada strategických letounů, vedle trojnasobné účasti Ruslanu to byly americké bombardéry B-52 či rovněž americké strategické transportní letouny C-17 Globemaster a C-5 Galaxy. V roce 1989 se na Mošnově také objevil největší dopravní letoun na světě - sovětský An 225 Mrija.  

Další ojedinělá ukázka se odehraje ve vzduchu, kdy na připomenutí dvacátého výročí samostatné existence Armády České republiky a Ozbrojených sil Slovenské republiky a současně na důkaz výborných vzájemných vztahů a spolupráce proběhne na nejvýznamnějších akcích v obou zemích - Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR a Slovak International Fest (SIAF) - slavnostní společný průlet taktických letectev obou států.

Nejprve koncem srpna na Sliači a pak v září  na mošnovském nebi se představí stíhače JAS-39 Gripen a bitevníky L-159 Alca z výzbroje Vzdušných sil AČR spolu se stíhači MiG-29 a cvičnými letouny L-39 Albatros Vzdušných sil Ozbrojených sil Slovenské republiky. Pro návštěvníky obou akcí tak půjde o zcela mimořádnou příležitost spatřit tuto unikátní formaci českého a slovenského letectva.

"Na českém nebi bylo česko-slovenskou formaci možné vidět velmi zřídka, poprvé české a slovenské MiGy 29 v roce 2004 v Českých Budějovicích, pak bitevní vrtulníky Mi-24 v roce 2006 v Přerově a naposledy v roce 2011 taktické stroje na Aviatické pouti v Pardubicích.  Poprvé však půjde o formu vzájemné reciproční prezentace na nejvýznamnějších akcích v obou zemích. Věřím, že to bude silný zážitek pro všechny návštěvníky, " uvedl velitel Vzdušných sil Armády České republiky plukovník Libor Štefánik.


Společný průlet českého a slovenského letectva proběhl již v roce 2010 k výročí 70 let bitvy o Británii, kdy formaci českého Gripenu a slovenského MiGu-29 vedl britský letoun Hurricane, účastník bitvy o Británii využívaný i československými piloty.

Unikátní příležitost představit piloty ve smíšeném seskupení vítá i velitel Vzdušních sil Ozbrojených sil Slovenské republiky brigádní generál Miroslav Korba. “Spoločné prelety taktických lietadiel Slovenskej republiky a Českej republiky sú skutočným unikátom, ktorý určite poteší nielen fanúšikov vojenského letectva. Spolupráca medzi našimi krajinami v oblasti vojenského letectva je nadštandardná, preto je vytvorenie spoločnej formácie krásnou ukážkou našich výborných vzťahov,” uvedl brigádní generál Korba.

Slovak International Air Fest se koná 31. 8.-1. 9. na Letecké zakladně Sliač a Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR na mošnovském letišti 21.-22. 9. Výročí dvaceti let od vzniku samostatné České republiky a jejích ozbrojených sil a bezpečnostních složek, z nichž většina se řadí mezi pravidelné účastníky Dnů NATO v Ostravě, připomíná také speciální výroční logo letošní akce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.