Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Centrum leteckého výcviku Pardubice nabídne přelet svých strojů

16.09.2013, 13:41

Na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se můžete těšit také na průlet strojů Centra leteckého výcviku Pardubice. Nad hlavami diváků se představí formace tří Zlínů Z-142, dvou L-39 Albatros a jednoho L-410 Turbolet.

„Centrum leteckého výcviku Pardubice je dlouholetým účastníkem Dnů NATO v Ostravě. Letos premiérově se představí i s průletem svých strojů. Jedná se o stroje, které jsou využívány i k výcviku pilotů našich vzdušných sil a jsme rádi, že se u nás poprvé ukáží i ve vzduchu,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem show. Na statické ukázce se pak představí stroje Z-142 Zlín, L-39 Albatros a vrtulník Mi-2, které měli návštěvníci akce příležitost vidět i v předchozích letech.

Centrum leteckého výcviku Pardubice spadá pod státní podnik LOM Praha a provádí letecký výcvik pro potřeby našeho letectva. Formace tří Zlínů Z-142 a jednoho L-410 a dvou L-39, které se při průletu předvedou, tak připomene potřebnost těchto strojů pro to, aby mohli piloti usednout do kokpitu bojových letounů.

Tato cesta do kokpitu bojových letounů je náročná. Začíná úspěšným přijetím na Univerzitu obrany na studijní obor Letový provoz – Řízení letového provozu, z něhož je na základě studijních výsledků po prvním roce vybíráno 10 nejlepších zájemců, kteří přecházejí do čtyřletého studijního oboru Vojenský pilot. V rámci studia absolvují studenti 50 letových hodin na stroji Z-142C AF, další letecký výcvik následuje po ukončení studia. Ten probíhá na strojích L-39, Mi-2, Mi-17 nebo L-410 Centra leteckého výcviku Pardubice a poté dochází k zařazení na konkrétní základnu a stroj v rámci Vzdušných sil AČR.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.