Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Britské letectvo opět dorazí do Ostravy s početnou účastí

30.05.2013, 11:40

Britské královské letectvo (Royal Air Force - RAF) bude mít na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil Armády ČR ze všech zahraničních letectev opět největší zastoupení. Oproti předchozím ročníkům se sice nechystá představit své stroje v letových ukázkách, ale vše vynahradí na statice.

RAF plánuje na mošnovské letiště poslat dva své nejmodernější bojové letouny Eurofighter Typhoon, které se v Ostravě jako na první akci ve střední Evropě předvedly již v roce 2007. Kromě Typhoonů pak se představí letouny, které mohli návštěvníci loni zhlédnout i ve vzduchu, a to Hawk T1 a King Air. Po třech letech se navíc vrátí i Tornado GR.4, čímž RAF představí svou kompletní kolekci proudových bojových letounů. Účast navíc ještě není definitivní.

„Návštěvníci si jistě ještě pamatují loňskou mimořádnou účast čtyř display teamů, včetně skupiny Red Arrows. Přestože letos Britové nepředvedou žádnou ukázku ve vzduchu, jedná se též o mimořádnou účast, protože na žádnou leteckou akci ve střední Evropě neposílají tolik nejrůznějších letounů jako k nám do Ostravy, což vnímáme jako pokračování vysoké pozornosti, kterou Velká Británie naší akci věnuje již od roku 2006 a velmi za to děkujeme,“ vysvětluje Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním pořadatelem akce.

Změna: Došlo k vyjasnění britské účasti. Z operačních důvodů se nemohou zúčastnit stroje Eurofighter Typhoon, však stroje Tornado se zúčastní v počtu dvou letadel.

Z pohledu RAF skutečně patří Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR mezi jednu z vůbec nejvýznamnějších akcí v celé Evropě. Bylo to právě mošnovské letiště, kde se premiérově ve střední Evropě na statické i  letové ukázce představil Eurofighter Typhoon, nebo kde RAF jako na poslední akci mimo Velkou Británii prezentovalo své letouny Tornado F3 a legendární Harrier GR 9 před jejich vyřazením z výzbroje. V roce 2010 na Dny NATO v Ostravě osobně zavítal i velitel RAF Air Chief Marshal Sir Stephen Dalton.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
&
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.