Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Zástupci Jagello 2000 jednali na základnách USAFR

05.04.2012, 23:33

S nejvyššími představiteli U.S. Air Force Reserve (USAFR) jednali zástupci Jagello 2000 během své pracovní cesty do USA.

Sedmidenní itinerář týmu vedeného předsedou Jagello 2000 Zbyňkem Pavlačíkem zahrnoval návštěvy a jednání na třech základnách USAFR, na strategickém velitelství NATO Allied Command Transformation v Norfolku a nakonec na Ministerstvu obrany USA v Pentagonu.

Jednoznačným vyvrcholením cesty byla schůzka předsedy Jagello 2000 s velitelem USAFR, tříhvězdičkovým generálem Charlesem E. Stennerem přímo ve velitelství USAFR na základně Robins AFB nedaleko Atlanty.


Schůzka předsedy Jagello 2000 s generálem Charlesem Stennerem, velitelem USAFR, byla vrcholem cesty. (Gen. Stenner předává předsedovi Jagello pamětní hodiny, Robins AFB, 8. března 2012.)
 
Zbyňka Pavlačíka přijal k jednání i plukovník Steven Chapman, velitel 315th Airlift Wing na Charleston AFB (12. března 2012).

 
 
Jeden z letounů B52 ze základny Barksdale AFB se účastnil posledních dvou ročníků Dnů NATO v Ostravě.


 

"Už samotné přijetí a jednání zde je pro nás velkým oceněním a vnímáme to jako výraz zájmu o spolupráci a to nejen v rámci Dnů NATO v Ostravě & Dnů vzdušných sil AČR," řekl po schůzce Zbyněk Pavlačík, který generálu Stennerovi věnoval jako poděkování za dosavadní spolupráci pamětní desku s výstřižky článků o Dnech NATO v Ostravě 2012, podepsanou rovněž velitelem českého letectva generálem Jiřím Vernerem.

Jednání na Robins AFB se kromě desetičlenného velení USAFR účastnil i zástupce velitele USAFR generálmajor Craig Gourley, který byl loni na Dnech NATO v Ostravě a summitu velitelů letectev zemí V4 v Ostravě osobně přítomen. "Důkazem toho, jaký význam naší akci USAFR přikládá a že jsme se dobře zapsali, svědčí i to, že generál Gourley potvrdil svou účast i na letošních Dnech NATO v Ostravě," dodává Pavlačík.

„O detailech letošní účasti jsme na této úrovni nejednali, smyslem bylo položit základy dlouhodobé spolupráci. USAFR je pro nás strategickým partnerem, například pro loňský ročník zajistilo velmi masivní účast tří strojů, které navíc přiletěly do Ostravy přímo z USA, což u obdobných akcí nebývá příliš zvykem a americké letectvo se prezentuje z velké části stroji dislokovanými v Evropě,“ zdůraznil Pavlačík.


Charleston AFB je domovem 56 letounů C17, celé čtvrtiny všech, které americké letectvo vlastní.
 
 



 
 
Pamětní desku Dnů NATO v Ostravě 2012 předal generálu Stennerovi šéf Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík (Robins AFB, 8. března 2012).

Další jednání se uskutečnila na základně na Barksdale AFB – „domově“ 307 Bomb Wingu, odkud na mošnovské letiště dvakrát zavítal bombardér B-52.

Další velmi zajímavé jednání proběhlo na Charleston AFB v Jižní Karolíně, která je domovem pro 56 letounů C-17 z celkem zhruba dvou set, které má USAF k dispozici. "Seznámit se s chodem základny šestapadesáti C-17, které mimochodem mají roční nálet 10 000 hodin, je velmi cenná zkušenost,“ dodal Pavlačík.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.