Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

VHÚ představí další kolos - sovětský tank IS-2

11.07.2012, 04:33

Vojenský historický ústav opět na mošnovské letiště přiveze jeden ze skvostů těžké pozemní techniky druhé světové války. V dynamické ukázce se letos představí sovětský tank IS-2, který byl nasazen v roce 1944, aby čelil německým tankům Panter a Tiger.

„Z účasti tanku IS-2 Vojenského historického ústavu Praha se velmi těšíme, neboť ukázky historické techniky jsou vždy divácky velmi atraktivní. Na naší akci se objevuje především technika moderní, nicméně i historická technika má divákům co nabídnout a zároveň tak může připomenout i naši historii, ve které i tanky IS-2 sehrály svou roli při těžkých bojích na východní frontě 2. světové války,“ komentuje účast těžkého tanku IS-2 Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které Dny NATO v Ostravě organizuje.

ZMĚNA: Z technických důvodů se o víkendu 22. – 23. září na ploše mošnovského letiště neobjeví původně plánovaný sovětský těžký tank IS-2 z druhé světové války, ale unikátní československý lehký tank LT-38, který již mohli návštěvníci vidět na Dni NATO v Ostravě 2004.
Místo IS-2 VHÚ představí československý tank LT-38 (14. 9. 2012)

Tank IS-2 vznikl na základě zkušeností sovětských tankových jednotek z bojů u Kurska, kdy vyvstanula potřeba takových těžkých tanků s mohutným kanónem, který by byl schopen spolehlivě ničit německé těžké tanky a zároveň by byl vybaven silným pancéřováním, které by odolalo německým dělům ráže 88 mm. IS-2 s hmotností 46 tun je tedy vybaven kanónem ráže 122 mm, což z něj pro své masivní palebné schopnosti činilo tank, který byl používán jako průlomový v nejdůležitějších sektorech ofenzívy. S počtem více než 3 800 vyrobených kusů se navíc jedná o nejrozšířenější těžký tank 2. světové války. Označení IS znamenalo Iosif Stalin.

Zajímavostí je, že i když za druhé světové války tyto tanky nebyly ve výzbroji československých jednotek, bylo 8 kusů IS-2 předáno těsně po skončení války 1. čs. samostatné tankové brigádě v SSSR. Ty se pak objevily na slavnostní přehlídce československých jednotek v Praze konané těsně po konci druhé světové války, již 17. května 1945.

Jeden z nich si našel cestu až do sbírek Vojenského historického ústava Praha, kde byl nedávno zprovozněn, díky čemuž se může předvést v září na Dnech NATO v Ostravě. Dalším velmi známým IS-2 je takzvaný růžový tank, který v roce 1991 výtvarník David Černý přemaloval na růžovo, poté byl uveden do původního stavu, po čemž ho znovu přetřela narůžovo skupina poslanců. Tento růžový tank se nyní nachází také ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech.

VHÚ tímto pokračuje v představování skvostů ze své unikátní sbírky těžké techniky. Navazuje na předchozí ročníky Dnů NATO, kdy loni se v dynamické ukázce diváci seznámili s americkým stíhačem tanků M-36 z období druhé světové války, předloni s německým poválečným tankem Leopard 1 či například v roce 2007 izraelský tank Merkava I, který je jediným svého druhu v expozicích mimo Izrael.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.