Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Slovinsko v premiéře předvede PC-9M Hudournik na zemi i ve vzduchu

05.03.2012, 17:55

Další premiérovou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě přislíbilo Slovinsko. Jeho letectvo do Mošnova vysílá dva letouny PC-9M, jeden na statickou a jeden na letovou ukázku.

Bude se navíc jednat o návrat Slovinska na leteckou akci v České republice téměř po deseti letech. „Slovinský letoun PC-9M se českým divákům představil už v roce 2003 v Brně, na naší akci však jde o premiéru jak stroje, tak státu,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z pořádajícího sdružení Jagello 2000. „Těší nás to zejména z toho důvodu, že Slovinsko je jednou ze sedmi zemí pozvaných do NATO na pražském summitu, který bychom si chtěli letos připomenout.“

Letoun PC-9M, jenž Slovinci představí, je lehký dvoumístný letoun z dílen firmy Pilatus, který má ve slovinském letectvu přezdívku Hudournik – rorýs. Vojenská letectva ho využívají k leteckému výcviku před přechodem na výkonnější stroje, v čemž je podobný britskému Tucanu, který se na Mošnově představil loni.

Slovinsko je další ze zemí, které kladně odpověděly na pozvání k výročí jejich pozvání do Severoatlantické aliance na pražském summitu konaném v listopadu 2002. Dalšími již potvrzenými účastníky z těchto států je Litva a Slovensko, stále se čeká na vyjádření Bulharska, Estonska a Lotyšska, Rumunsko již dalo vědět, že se letos nezúčastní.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.