Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Rumunsko vysílá C-27 Spartan

10.05.2012, 21:53

Přestože dříve Rumunsko zamítlo účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR a organizátoři s ním již nepočítali, změnilo své původní rozhodnutí a potvrdilo statickou ukázku letounu C-27J Spartan. Rumunsko se tak stalo již patnáctou zemí, jejíž vojenské letectvo letos v září vyrazí na mošnovské letiště.

Důvodem přehodnocení účasti bylo 10. výročí Pražského summitu NATO, na kterém Rumunsko společně s dašlími šesti zeměmi dostalo pozvánku do Severoatlantické aliance.

Spartanem, nejmodernějším letounem ve výzbroji rumunského letectva, se Rumunsko se chtělo prezentovat již v roce 2010, kdy však jako doprovod dynamické ukázky IAR-99 Soim vyslalo nakonec An-26. Díky této záměně a také skutečnosti, že při své premiéře na Dnech NATO v roce 2009 Rumunsko představilo letoun C-130 Hercules, nyní návštěvníkům na Mošnově "zkompletuje" přehlídku flotily svého přepravního letectva.

Stejný typ letounu, tedy C-27J Spartan již na Dny NATO vysílá Litva. Ta stejně jako Rumunsko patří mezi sedm zemí přizvaných do Severoatlantické aliance na jejím přelomovém pražském summitu v roce 2002, jehož 10 výročí si letos na Mošnově připomeneme. Ze sedmi v Praze v roce 2002 do NATO pozvaných zemí již svou účast potvrdilo kromě Rumunska a Litvy dále Estonsko, Slovensko a Slovinsko.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.