Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Premiérová dynamická ukázka Hradní stráže

29.08.2012, 13:35

Kromě letošního velmi bohatého leteckého programu bude na Dnech NATO v Ostravě ke shlédnutí také nabitý program pozemních dynamických ukázek. Jednou z nich bude premiérová dynamická ukázka motocyklové čety Hradní stráže.

„Účast Hradní stráže nás pochopitelně velmi těší. Jedná se v určitém smyslu o výjimečnou jednotku, neboť je na veřejnosti nejviditelnější ze všech našich vojenských jednotek,“ říká Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000. „Proto jsme rádi, že se předvede také divákům Dnů NATO v Ostravě, a to i při dynamické ukázce jedné z jejích zajímavých činností,“ dodává. 

Hradní stráž je součástí Ozbrojených sil České republiky, která však stojí mimo struktury Armády České republiky a je řízena Vojenskou kanceláří prezidenta republiky. Jedná se o útvar velikosti brigády, v němž slouží na 610 vojáků. Skládá se z velení a štábu, dvou strážních praporů, Hudby Hradní stráže a roty zabezpečení. Právě součástí roty zabezpečení je také motocyklová četa, která se představí na dynamické i na statické ukázce na Dnech NATO v Ostravě.  

Hlavním úkolem motocyklové čety Hradní stráže je provádět motocyklové doprovody prezidenta republiky a nejvyšších představitelů cizích států při oficiálních přijetích zahraničních návštěv prezidentem nebo předsedou vlády. Pro tyto účely využívá četa různé typy upravených motocyklů BMW, určených jak k jízdě v běžném silničním provozu, tak i v terénu.

Mezi ostatními vojenskými útvary je pro celou Hradní stráž zvláštností, že kromě obecných požadavků, které musí vojáci splňovat k přijetí do služebního poměru, musí její příslušníci splňovat speciální požadavky. Mezi ně patří například výška mezi 178 a 188 centimetry a absence jakékoliv formy vousů, viditelných kosmetických vad, tetování, piercingu či náušnic a další.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.