Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Polské letectvo předvede dynamiku dvojice Su-22!

04.05.2012, 21:56

Efektní dynamickou ukázku chystá pro letošní Dny NATO v Ostravě & Vzdušných sil Armády České republiky polské letectvo, které předvede prezentaci dvojice nadzvukových bojových letounů Su-22M4, v kódu NATO "Fitter-K".

Polská letecká premiéra na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR je o to cennější, že možnost vidět letovou ukázku nadzvukových stíhacích bombardérů Su-22 je velmi výjimečná. "České letectvo ukončilo letové předvádění Su-22 už před šestnácti lety a polské, které je současně jediným provozovatelem Su-22 v rámci NATO, obnovilo jeho letovou ukázku v loňském roce v Radomi a v zahraničí vystupují velmi zřídka," potvrzuje Jan Čadil, šéfredaktor odborného časopisu Letectví+kosmonautika.

"Polsko je pro naší akci nejvýznamnějším zahraničním partnerem. Jako vůbec první zahraniční účastník se prezentovalo už na prvním ročníku v roce 2001 a současně se prezentuje ze všech zemí v nejširší formě - vzdušnými silami, pozemními jednotkami, speciálními protiteroristickými policejními útvary, celníky, záchranáři, pohraniční policií a horskou službou. O letovou ukázku bojových strojů polského letectva jsme usilovali několik let a jsme velmi rádi, že letos to vyšlo," oceňuje účast Su-22 Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000. 

Su-22 polského letectva současně je s Tornady německého, britského a italského letectva posledními evropskými nadzvukovými bojovými letouny s měnitelnou geometrií křídel zařazenými do výzbroje letectev zemí NATO, což bude pro návštěvníky jistě velmi atraktivní podívanou.

Polské Su-22 do Ostravy přiletí ze základny 1 Brigády taktického letectva ve Świdwinie. Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR si tento typ měli možnost prohlédnout před dvěma lety na statické ukázce.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.