Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Ostravskou premiéru Švýcarska ozdobí vystoupení Super Pumy

10.02.2012, 13:15

Co se již objevilo na stránkách švýcarské armády, jsme dostali i oficiálně potvrzeno od jejích nejvyšších představitelů. Švýcarsko se poprvé zúčastní Dnů NATO v Ostravě, kam v září vyšle svůj display team s vrtulníkem AS332M Super Puma.

„O účast Švýcarska jsme usilovali tři roky a věříme, že se bude návštěvníkům líbit stejně jako loňská letová ukázka rakouského Black Hawku,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000. „A přestože v České republice byla švýcarská Super Puma k vidění už v polovině 90. let na letecké show v Hradci Králové, na Dnech NATO se tedy jedná jak o premiéru stroje, tak i státu.“ Mošnovské akce se pravidelně účastní pouze menší „bratříček“ Super Pumy, vrtulník EC135+, který je ve službách moravskoslezské záchranné služby.

„Švýcaři používají helikoptéry AS332M Super Puma od roku 1987. V roce 2001 je pak doplnili o modernizovanou verzi AS532UL nazvanou Cougar,“ dodává Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví a kosmonautika. „Tyto stroje z produkce firmy Eurocopter vynikají svou univerzálností a ovladatelností a jsou používány pro přepravu osob, materiálu, či pro pátrací a záchranné operace, kvůli kterým jsou vybaveny přístroji pro noční vidění." Při dynamických ukázkách naleznou uplatnění i zásobníky světlic, jež přispívají k efektivnosti představení, a diváci se tak mají na co těšit.

V současné době švýcarské letectvo provozuje celkem 26 strojů řady Super Puma / Cougar. Za hranicemi své země je s úspěchem nasazuje například v misi KFOR v Kosovu.

 

Autor: Ivan Zít

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.