Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

NATO potvrdilo opětovnou účast AWACSu

27.01.2012, 09:58

Brzy po začátku kalendářního roku již můžeme oznamovat první potvrzené účastníky Dnů NATO v Ostravě 2012. Tentokrát jako první přislíbila účast posádka aliančního letounu systému včasné výstrahy AWACS.

Bude se jednat již o šestou účast tohoto stroje, který se poprvé na Mošnově představil v roce 2004 a od roku 2008 přilétá každoročně. Pokaždé se však setkává s nadšeným zájmem návštěvníků, jenž zajisté vyvolá i letos. „Účast nám v dopise potvrdil velitel aliančních letounů AWACS generál Stehen Schmidt. Je ale podmíněná tím, že tyto stroje nebudou nikde operačně nasazeny nebo že nenastanou podobné nepředvídatelné komplikace,“ zmiňuje Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

„Podobnou situaci máme na paměti právě z minulého roku, kdy u některých letadel dlouho nebylo jasné, zda kvůli misi v Libyi opravdu přiletí,“ dodává. "K letošní účasti AWACSu ale zajisté přispělo i to, že v Ostravě proběhl ceremoniál k přistoupení ČR do tohoto aliančního programu. A díky tomu, že jsme nyní členy, je jednání o účasti jednodušší."

Čtěte také: V Bruselu zahájena výstava o Dnech NATO v Ostravě (natodays.cz)

Letouny AWACS jsou snadno zapamatovatelné díky "talíři", který mají umístěn nad trupem a ve kterém se skrývá radar schopný zachytit nízkoletící cíle až na vzdálenost 300 km. Stroj bude opět umístěn na statické ukázce a návštěvníci si ho budou moci prohlédnout i zevnitř vidět, jaký systém je potřeba ke zpracování dat z radaru a i se zeptat na zajímavosti členů posádky.

Loni se navíc organizátorům Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR povedlo do Ostravy dostat celkem tři různé letouny systému včasné výstrahy - tento alianční E-3A, podobný, ale modernější britský E-3D a k tomu ještě švédský S100D Argus, který nemá radom nad trupem kruhový, ale podélný. "Letošní účast dalších letounů AWACS bychom si jistě všichni přáli, ale zatím můžeme jen doufat. Pokud nám někdo přílet přislíbí, samozřejmě se o takovou novinku podělíme," uzavírá Pavlačík.

Autor: Ivan Zít

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.