Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Na Mošnov se vrací švédský Argus

15.06.2012, 09:43

Po loňské premiéře se Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR znovu zúčastní i švédské letectvo. Stejně jako loni dorazí letoun S100D Argus, díky čemuž se na mošnovském letišti opět setkají tři stroje vybavené systémem včasné výstrahy.

Kromě švédského Argusu, postaveného na bázi letadla Saab 340, se totiž představí i dříve oznámený alianční E-3A a britský E-3D, které vznikly úpravou Boeingu 707. Návštěvníkům se tak po roce nabídne výborná příležitost spatřit tři různé "AWACSy", jež se na leteckých akcích společně prezentují opravdu výjimečně.

Na rozdíl od E-3A a E-3D, které mají anténu umístěnou v kruhovém otočném "talíři", Argus využívá švédského radiolokačního systému Erieye, jehož anténa je nesena na pylonech nad trupem. Díky tomu tyto letouny slouží k získávání informací a průzkumu, ale rovněž ke komunikaci, řízení a navádění dalších letadel.

Švédsko se tak stane již devatenáctým státem, který se letošní akce zúčastní. Přesto výčet států pravděpodobně stále není konečný a je možné, že rozšířena bude i prezentace Švédska, s nímž stále probíhají další jednání.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.