Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Místo IS-2 VHÚ představí československý tank LT-38

14.09.2012, 16:41

Z technických důvodů se o víkendu 22. – 23. září na ploše mošnovského letiště neobjeví původně plánovaný sovětský těžký tank IS-2 z druhé světové války, ale unikátní československý lehký tank LT-38, který již mohli návštěvníci vidět na Dni NATO v Ostravě 2004.

„Změna účasti techniky VHÚ nás pochopitelně mrzí a doufáme, že diváci, kteří se již těšili na sovětského obrněnce, nebudou zklamáni. Nicméně věříme, že československý tank LT-38, který jej v účasti nahrazuje, bude více než vydatnou náhradou, tím spíše, že se jedná o tank československé výroby,“ komentuje změnu techniky VHÚ na Dnech NATO v Ostravě Zbyněk Pavlačík, předseda akci pořádajícího sdružení Jagello 2000.

Tank LT vz. 38 vznikl na základě soutěže československé armády v roce 1938 v dílnách OKD. Armáda měla objednáno na 150 kusů, nicméně do okupace žádný převzít nestihla a po ní byly tanky převzaty německým Wehrmachtem. Ten tanky používal jako PzKpfw 38(t) Ausf. a s německou armádou bojovaly na polské frontě, proti Francii, dokonce se zúčastnily i útoku na Sovětský svaz, a to v počtu téměř 700 strojů. Kromě Německa tyto tanky používal také Slovenský štát, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Původní zpráva: VHÚ představí další kolos - sovětský tank IS-2 (11.7. 2012)

LT-38 byl označovaný za nejlepší lehký tank před 2. světovou válkou. Měl velmi dobře vyváženou palebnou sílu, pancéřování i pohyblivost, byl jednoduchý na údržbu a vysoce spolehlivý. Výzbroj tvořil kanón Škoda A7 ráže 37 mm a dva těžké kulomety vz. 37 ráže 7,92mm. Kanón mohl na 500 metrů při kolmém dopadu střely prorazit 38 mm silný pancíř.

„Tank LT-38 byl tedy nejlepší tank československé konstrukce a jeho kvality se projevily i v tom, že různé modifikace z něj vycházející byly vyráběny a používány po celou válku,“ uvádí pplk. Ing. Jan Fedosejev z Vojenského historického ústavu Praha. Teprve po válce sloužil tank i v československé armádě, pro kterou byl původně sestrojen.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.