Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Městská policie Ostrava opět předvede svou činnost a pohlídá kola

31.08.2012, 08:07

Městská policie Ostrava, tradiční účastník Dnů NATO v Ostravě již od vzniku akce v roce 2001, nebude chybět ani v letošním nabitém ročníku. Představí se jak v dynamických ukázkách své činnosti, tak statických ukázkách svého vybavení a techniky a zároveň se návštěvníkům akce postará již třetí rok v řadě o jejich kola v kolárně.

„Každoroční účast Městské policie Ostrava je již nedílnou součástí naší akce, která je pro svou bohatost návštěvníky oblíbená,“ přibližuje účast Městské policie Ostrava Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce. „Velmi vítaná  je také kolárna, kterou ostravská městská policie pro návštěvníky provozuje přímo v areálu akce,“ doplňuje Pavlačík.

Možnost využití kolárny pro návštěvníky Dnů NATO v Ostravě Městská policie Ostrava nabízí již třetím rokem. Tato kolárna, v níž jsou kola hlídána ostravskými strážníky, je pro návštěvníky bezplatná a díky ní cyklisté nemusejí své kolo vodit po areálu akce a proplétat se s ním mezi lidmi. V případě příznivého počasí je kolo alternativou k automobilům či veřejné dopravě, která ve spojení se zdravým pohybem umožňuje vyhnout se případným kolonám. „Cyklisté mohou využít mezinárodní cyklistickou trasu č. 5, která vede Poodřím přímo na Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Informovanost cyklistů zde budou zabezpečovat hlídky městské policie,“ dodává k zabezpečení cyklistického zázemí Richard Váňa, zástupce ředitele Městské policie Ostrava.

Ve statické ukázce budou prezentovány technické prostředky, které využívá Městská policie Ostrava ve výkonu služby. Ke shlédnutí budou služební vozidla a skútr, dále bude prezentováno speciální vozidlo Volkswagen Crafter, které je využíváno jako mobilní vyhodnocovací pracoviště kamerového systému a mobilní centrum prevence. Návštěvníci se budou moci seznámit se zařízením na měření rychlosti vozidel, zařízením na měření hluku, zařízením DRAGER na zjišťování hladiny alkoholu v dechu, s mobilním kamerovým systémem a s mnoha dalšími. Součástí statické ukázky bude také laserová střelnice. Návštěvníky s dětmi jistě potěší, že pro jejich ratolesti budou připraveny zajímavé hry, kvízy a soutěže.

Statickými ukázkami a zřízením kolárny nicméně účast MP Ostrava na Dnech NATO v Ostravě nekončí. Její strážníci ze skupiny služební kynologie představí ukázky z výcviku služebních psů zaměřené na ovladatelnost psa včetně modelových příkladů z výkonu služby, jako například řešení situace výtržnosti s následným zadržením, zákrok proti pachateli, který proti hlídce použije otevřený oheň, ochrana strážníka psem při napadení aj. Mimo skupinu kynologie se představí také skupina hipologie se služebními koňmi, která návštěvníkům předvede své jezdecké dovednosti a umění v ovladatelnosti koní a práci na koních v extremních situacích. „Své dovednosti předvedou návštěvníkům rovněž kynologové se záchranářskými psy, kteří jsou cvičení např. na vyhledávání ztracených osob nebo osob zavalených sutinami. Divákům se předvedou v ukázce slaňování z budovy,“ doplňuje Váňa další dynamickou ukázku MP Ostrava.

Řada návštěvníků Dnů NATO v Ostravě přijíždí právě z Ostravy, ale také z řady jiných obcí se zřízenou službou obecní či městské policie. Ti strážníky potkávají v ulicích a mohou si tak utvořit vlastní obrázek, nicméně činnost obecních policií je oproti možným představám velmi široká, což dokládají také ukázky Městské policie Ostrava na Dnech NATO v Ostravě. Tato účast MP Ostrava je tedy možností proniknout hlouběji do povědomí široké veřejnosti a dokázat, že je schopna účinně se podílet na zajištění bezpečnosti občanů. „Strážníci se již nyní intenzivně připravují, aby návštěvníkům předvedli své dovednosti a tím dokázali, že jsou připraveni zabezpečit bezpečnost občanů,“ uzavírá Váňa.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.