Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Litva při premiérové účasti v Česku představí C-27J Spartan

14.02.2012, 20:09

Po Švýcarsku druhým letošním nováčkem na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil Armády České republiky, který se v České republice navíc představí vůbec poprvé, je Litva.

Litevské letectvo předvede statickou ukázku svého nejmodernějšího dopravního letounu C-27J Spartan, který v Litvě slouží ve třech kusech.

Do třetice půjde o první českou veřejnou prezentaci vojenské verze Spartanu, v minulosti byl v České republice k vidění tovární stroj společnosti Alenia Aeronautica na velmi efektní letové ukázce, kterou měli příležitost vidět i návštěvníci Dnů NATO v Ostravě 2007.

„Jsme velmi rádi, že se Litva naší akce poprvé zúčastní. Její účast totiž letos má speciální význam – a to připomenutí 10. výročí pražského summitu NATO, na kterém Litva a dalších šest zemí ze střední a východní Evropy dostaly pozvánku ke vstupu do Aliance,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Ministr obrany Alexandr Vondra, který v roce 2002 byl vládním zmocněncem pro přípravu pražského summitu, poslal svým protějškům v sedmi v Praze pozvaných zemích speciální osobní pozvánku, aby se letošních Dnů NATO v Ostravě zúčastnily. „Věříme proto, že letos v září se na mošnovském letišti objeví další technika, která zde ještě k vidění nebyla,“ dodal Pavlačík.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.