Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Letošní letový program ve finále: USAF předvede letovou ukázku B-52!

22.08.2012, 16:12

Přesně měsíc do zahájení Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky dorazila skvělá a současně organizátory dlouho očekávaná zpráva ze Spojených států. Americké letectvo totiž oficiálně potvrdilo, že do Ostravy vyšle dva strategické bombardéry B-52H Stratofortress, jeden na statickou a druhý na historickou letovou ukázku.

Podobná ukázka, tedy současně jeden stroj na statické a druhý v dynamické ukázce, nebyla v Evropě k vidění dlouhých 13 let, naposledy se obdobná prezentace uskutečnila ve Velké Británii na nejvýznamnější světové airshow ve Fairfordu v roce 1999.

Půjde tak o vyvrcholení dosavadní tříleté účasti této ikony studené války na naší akci - letounu, který se současně stal ikonou Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. Oba stroje přiletí ze základny U.S. Air Force Reserve (USAFR) v Barksdale ve státě Louisiana, odkud B-52 dorazily na mošnovské letiště i v uplynulých letech.  Kromě víkendové účasti na Dnech NATO se oba stroje zúčastní také společného cvičení se vzdušnými a pozemními jednotkami AČR.

Čtěte také: B-52 Stratofortress potřetí na Mošnově! (20.7. 2012)

Dne 15. dubna letošního roku uplynulo 60 let od okamžiku, kdy první letoun B-52 odstartoval z letiště nedaleko Seattlu ke svému prvnímu letu. Letošní rok je v této souvislosti nazýván rokem B-52. A právě toto výročí je jedním z hlavních důvodů, proč americké letectvo do Ostravy vysílá dva stroje.

„Možnost letové ukázky B-52 byla prioritou v rámci našich březnových jednání o možnostech letošní účasti se špičkami velení US Air Force Reserve. Velmi si vážíme této nabídky a děkujeme, že naši návštěvníci budou mít unikátní příležitost si tento legendární letoun prohlédnout na dynamické i statické ukázce,“ reagoval Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

„Účast na Dnech NATO je pro nás prioritou, jíž chceme vzdát poctu našim spojencům v České republice a ve střední Evropě,” vysvětluje plukovník Joe Jones, zástupce velitele 307. bombardovacího křídla. “Naše osádky získávají cenné zkušenosti při společném cvičení se stíhacími piloty a pozemními jednotkami české armády,” dodává podplukovník David Webb, velitel 307. skupiny leteckého zabezpečení. Oba velitelé již několikrát pobývali v České republice, aby zde dojednali detaily potřebné pro zabezpečení účasti těchto mohutných strojů.

Samotná letová ukázka B-52 bude trvat asi 15 minut a bude se skládat ze vzletu, simulovaného taktického manévru, průletu na nízké rychlosti pro možnost fotografování a přistání s brzdícím padákem. Příslušníci základny v Barksdale rovněž připravili speciální nášivku symbolizující historickou účast dvou letounů B-52 ve střední Evropě.

“Naší standardní prezentací je pouze statická ukázka letounu. Letošní letová ukázka nebude jen hodnotnou podívanou pro návštěvníky ostravských Dnů NATO, ale zároveň nám umožní zúčastnit se společných cvičení Bohemian Rhapsody II a Ramstein Rover 2012 letos v září s Armádou České republiky a s dalšími letectvy států NATO. Dva stroje ve střední Evropě pro nás znamenají možnost vyzkoušet si i jiné činností než jen klasickou účast na leteckých dnech. Jsme nadšeni naší pokračující a budoucí spoluprací se sdružením Jagello 2000 a Armádou České republiky,“ dodávají oba velitelé z US Air Force.

Americké letectvo se tak letos předvede ve dvou premiérových letových ukázkách, vedle B-52 budou mít návštěvníci možnost shlédnout premiéru doplňování paliva českých Gripenů z americké létající cisterny KC-135.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.