Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Letecká ukázka druhoválečného bombardéru: B-25 Mitchell

31.08.2012, 12:29

Po dynamické ukázce letounu Hawker Hurricane na Dnech NATO v Ostravě 2010 se v letošním ročníku představí další letoun z období druhé světové války – americký střední bombardér B-25 Mitchell.

„Hurricane byl v roce 2010 návštěvníky velmi oceňován a byl jedním z lákadel akce. Věříme, že B-25 Mitchell bude rovněž zajímavých atrakcí,“ komentuje účast amerického bombardéru Zbyněk Pavlačík, předseda hlavního organizátora akce, sdružení Jagello 2000. „Na mošnovském nebi uvidíme řadu moderních strojů, přesto bude jistě letová ukázka tohoto historického stroje zajímavá. Určitě bude zajímavé srovnání s dynamickou ukázkou bombardéru B-52, obzvláště když přihlédneme k faktu, že z hlediska doby vzniku se letouny liší pouze o 15 let,“ dodává.

Stroje B-25 sloužily jako takzvané střední bombardéry v leteckém sboru americké armády od roku 1941. Poslední stroje byly z aktivní služby vyřazeny až na konci 70. let v Indonésii a celkem sloužilo na 10 000 těchto strojů ve více než dvaceti různých letectvech. Kromě běžných úkolů sehrály letouny B-25 sehrály také unikátní roli v psychologickém Doolitlově bombardování Tokia krátce po vstupu USA do 2. světové války, známém také z filmu Pearl Harbour.  

Letoun B-25J Mitchell sériového čísla 44-86893, který přiletí na Dny NATO do Ostravy, je jedním z pouhých čtyř dodnes létajících B-25 mimo USA. Přiletí na Mošnov ze Salcburku a je provozován společností Red Bull. Stroj byl vyroben v roce 1945 a po skončení války byl využíván jako testovací letoun pro elektronické přístroje, poté sloužil jako létající tanker, dokonce byl vybaven jako rozstřikovací letoun pro zemědělské postřiky. V roce 1969 byl vyřazen ze služby a byl uložen na „hřbitově letounů“ v Arizoně, aby byl v průběhu 70. let opětovně zprovozněn hasičskou firmou k hašení požárů z výšek, odkud se dostal až k firmě Red Bull, která jej provozuje v rámci své závodní a předváděcí flotily Flying Bulls.

„Stejně jako v případě letounu Hurricane bude B-25 po své letecké ukázce ke shlédnutí také na statické ukázce v témže prostoru jako byl Hurricane, avšak za zábranami,“ přibližuje účast letounu B-25 Pavlačík. „Zajímavostí je, že tento konkrétní stroj si zahrál také ve známém českém filmu Tmavomodrý svět,“ uzavírá.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.