Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Fotografická výstava míří za oceán

20.11.2012, 09:58

Výstava fotografií "NATO Days in Ostrava & Czech Air Force Days: Our security is not given“ se přesouvá po úspěšné prezentaci v Bruselu, Ramsteinu a Monsu za oceán, a to na leteckou základnu v Barksdale v americké Louisianě.

Fotografickou výstavu přibližující historii této prestižní mezinárodní akce slavnostně otevře v prostorách Barksdale's Global Power Museum český ministr obrany Alexandr Vondra, v rámci své oficiální návštěvy USA, s generálmajorem Everettem Thomasem, zástupcem velitele US Air Force Global Strike Command a velením základny. „Letecká základna v Barksdale je naší strategickým partnerem v zámoří,“ podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, který se slavnostní vernisáže rovněž účastní. Právě z Luisiany totiž přiletěly hlavní magnety letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky – dva strategické bombardéry B-52 Stratofortress. Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v září uchvátily přes dvěstětisíc návštěvníků nejen v rámci statické ukázky, ale především ve velice efektní ukázce letové.

„Účast na Dnech NATO je pro nás prioritou, jíž chceme vzdát poctu našim spojencům v České republice a ve střední Evropě. Jsme nadšeni naší pokračující a budoucí spoluprací se sdružením Jagello 2000 a Armádou České republiky,” vysvětlil tehdy nestandardní účast dvou bombardéru plukovník Joe Jones, zástupce velitele 307. bombardovacího křídla, který bude otevření výstavy rovněž přítomen. Se Dny NATO v Ostravě je neodmyslitelně spjat, protože do Ostravy s B-52 létá pravidelně. Na setkání s ním se těší rovněž zástupci Statutárního města Ostrava, kteří se, díky významné podpoře města Ostravy zářijové akci, slavnostního ceremoniálu v Barksdale také zúčastní.  

Výstava fotografií "NATO Days in Ostrava & Czech Air Force Days: Our security is not given“ byla poprvé představena veřejnosti v lednu v návštěvnické zóně bruselské centrály Severoatlantické aliance za účasti velvyslance České republiky při NATO Martina Povejšila a předsedy sdružení Jagello 2000 Zbyňka Pavlačíka.  „Výstava se konala při příležitosti deseti let konání Dnů NATO v Ostravě a jejím prostřednictvím jsme chtěli poděkovat Severoatlantické alianci za dlouhodobou podporu ve formě finančního příspěvku, tradiční účast letounů systému včasné výstrahy (AWACS) a expozice Odboru veřejné diplomacie na samotné akci, ale rovněž za významné přispění k naší bezpečnosti,“ podotknul tehdy Zbyněk Pavlačík.

Po úspěchu v Bruselu se výstavní panely přesunuly v březnu na leteckou základnu amerického letectva v německém Ramsteinu. „Díky spojení Dnů NATO v Ostravě s oficiálními Dny Vzdušných sil Armády České republiky jsme představili naši akci aliančním velitelům vzdušných sil na jejich oficiálním setkání na této základně,“ připomíná Pavlačík. Dalším prestižním zastavením pak byly prostory Vrchního velitelství spojeneckých vojsk v Evropě (SHAPE) v belgickém Monsu. Výstavu osobně zahájil vrchní velitel spojeneckých vojsk v Evropě (SACEUR) americký admirál James Stavridis za účasti tehdejšího náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Vlastimila Picka a jeho pozdějšího nástupce brigádního generála Petra Pavla.

Mezitím již probíhala intenzivní jednání o přesunu výstavy do Spojených států amerických, kde by měla putovat až do jara příštího roku. „Původní výstava je již obohacena o fotografie z letošního ročníku. Věříme, že se našim americkým přátelům bude líbit a bude nápomocna k prezentaci České republiky a zejména Ostravy, kde myšlenka naší akce před lety vznikla,“ uzavírá Pavlačík.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.