Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Do Ostravy přilétá exkluzivní host: Hawk Display Team

22.11.2012, 12:21

Jako velké ocenění své práce a další fázi nadstandardních vztahů s britským královským letectvem (RAF) vnímají organizátoři akce Dnů NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky nadcházející návštěvu pilotů z Hawk Display Team. Ti na víkend přilétají do Ostravy.

O skutečnosti, že si členové Hawk Display Teamu pro oficiální ukončení své letošní sezóny vybrali Ostravu, se dozvědělo sdružení Jagello 2000, hlavní organizátor Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, před necelými čtrnácti dny. „Považujeme to za uznání naší práce a především si vážíme této důvěry, kterou naši britští partneři tímto rozhodnutím projevili,“ podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000. Je totiž běžné, že si display týmy vyhodnocují své sezóny. „O to víc nás těší, že se jim u nás v září líbilo, a že se rozhodli do Ostravy po dvou měsících vrátit a vyhodnotit svoji sezónu,“ konstatuje Pavlačík.

Podle něj sami piloti poznamenali, že se pro Ostravu rozhodli nejen z důvodu skvělé atmosféry a prostředí, ale rovněž jako příležitost k jejich výcviku letu na delší vzdálenost a přes moře. Jejich účast má podle Pavlačíka ale i jedno smutnější pozadí. „Podle našich informací tato sestava končí, a tak tuto návštěvu považují jako příležitost se námi rozloučit,“ poznamenává Pavlačík. Do Ostravy přitom RAF Hawk Display Team na Dny NATO v Ostravě zavítal hned třikrát (2008, 2009, 2012). „I toto dokládá, jak dobré vztahy máme s Royal Air Force,“ dodává Pavlačík. Ty se podle něj datují od roku 2005, kdy se na zářijové akci stroje britského královského letectva prezentovala poprvé. Účast RAF přitom na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR vždy patří k největším.

Sdružení Jagello 2000 původně uvažovalo o myšlence zorganizování nějaké veřejné besedy, vzhledem ke komplikované produkci a časové tísni však od ní upustili. „Nakonec jsme se dohodli na komornějším, zároveň však jistě zajímavém, setkání. Dohodli jsme se s vedením Dětského domova ve Slezské Ostravě, že zpestříme víkendový program dětem z tohoto domova a uspořádáme besedu s piloty přímo u nich,“  uzavírá Pavlačík.

Čtěte také: Dny NATO přinesly též peníze pro handicapované sportovce (natodays.cz)

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.