Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Další premiéra potvrzena! Estonské vzdušné síly

19.03.2012, 17:32

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR bude ve znamení řady premiér. Jednou z nich bude účast dvou letounů Estonských vzdušných sil.

Svoji účast Estonsko potvrdilo organizátorům v uplynulých dnech. "Estonsko nás potvrzením účasti opravdu velmi překvapilo a velmi si jí vážíme," podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které zářijovou akci organizuje. "Estonské letectvo se totiž účastní podobných akcí v zahraničí v hodně omezeném rozsahu, a proto věříme, že všechny naše příznivce potěší možnost jej vidět na letové i statické ukázce," doplňuje Pavlačík.

Do Ostravy tak míří letoun české výroby L-39 v typickém modrém markingu s výsostnými estonskými znaky a dopravní letoun An-2. Zatímco L-39 bude "zaparkována" na statické ukázce, letoun An-2 se představí návštěvníkům zářijové akce ve vzduchu, a to ve velmi nezvyklé dynamické ukázce hašení požáru. "Ukázku hašení požáru ze vzduchu pomocí tzv. Bambi vaku znají návštěvníci Dnů NATO v Ostravě v podání českých armádních pilotů vrtulníku W3A - Sokol, ukázka pomocí letounu však bude na naši akci premiérová," připomíná Pavlačík. Ostatně, premiérová je vůbec účast estonských vzdušných sil v České republice.

ZMĚNA: Estonské letectvo se bohužel z technických důvodů představí pouze na statické ukázce.

Estonsko reagovalo na pozvání k účasti na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil Armády České republiky při příležitosti připomenutí si výročí pozvání do Severoatlantické aliance na pražském summitu konaném v listopadu 2002. "Právě toto výročí je jedním z důležitých témat, které letos chceme připomenout, a to nejen našim občanům," upozorňuje Pavlačík. Již dříve na pozvání kladně odpovědělo Slovinsko (více zde), Litva (více zde) a Slovensko (více zde). Stále se čeká na vyjádření Bulharska a Lotyšska. Rumunsko již dříve avizovalo, že se letos nezúčastní.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.