Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Cestou na Dny NATO můžete navštívit CHKO Poodří

03.09.2012, 15:27

Dny NATO probíhají v těsné blízkosti chráněné krajinné oblasti Poodří, jejíž hranice území prochází silnicí mezi Albrechtičkami a Petřvaldíkem. Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR si cestu na akci či z ní mohou zpestřit procházkou v nádherné přírodě.

CHKO Poodří nabízí pohled na nádherně meandrující tok řeky Odry, rybníky s řadou druhů ptáků a také rozsáhlé louky s vtroušenými stromy a remízy. Na zajímavosti chráněné oblasti mohou turisty upozorňovat členové stráže přírody CHKO Poodří, kteří budou k dispozici v úseku turistických tras mezi Studénkou a Albrechtičkami. Na požádání poskytovat informace o CHKO a zodpovídat Vaše dotazy. Tak se neváhejte zeptat! Jejich úkelome však bude i upozorňování pěších i cyklistů na vhodné chování v CHKO.

Hodláte-li během Dnů NATO navštívit Poodří, budeme velmi rádi. Mějte však na paměti, že se budete pohybovat mimořádně hodnotným územím. Respektujte prosím zákazy a nařízení platné v chráněných krajinných oblastech. Jedná se především o zákaz vjezdu motorovými vozidly mimo silnice a místní komunikace, zákaz rozdělávání ohňů a zákaz táboření. Chovejte se k přírodě ohleduplně. Za Správu CHKO Vám děkujeme a přejeme spoustu ničím nerušených zážitků!

Na Dny NATO se můžete dostat ze dvou směrů turisticky značenými trasami, přičemž obě jsou vhodné pro pěší i cyklisty. Žlutě značená trasa vede od rozcestí u železniční stanice ve Studénce přes rozcestí u Oderské lávky přímo do obce Albrechtičky (spolu s modrou značkou). Délka trasy je necelé 4 kilometry. Modrá trasa pak vede ze železniční zastávky v Jistebníku až k rozcestí u Oderské lávky, kde napojuje na žlutou. Délka trasy je necelých 10 kilometrů.

Příznivci geocachingu se též při cestě na akci mohou vydat po stopách pooderské výroční geokeše s názvem "20 let CHKO Poodří". Zájemci se mohou vydat od železniční zastávky v Jistebníku po předem zadané trase. Po cestě pak plní různé jednoduché úkoly a získávají průběžné indicie pro výpočet souřadnic místa uložení pokladu. Toto místo se nachází velmi blízko letiště, v podstatě při cestě na akci Dny NATO. Celkem urazíte necelých 12 kilometrů.

Pokud využijete delší trasy, modrá značka provede po hranici přírodní rezervace Bažantula a následně okolo dalších rybničních ploch. Na hladině rybníků můžete pozorovat vodní ptáky a porosty vodních rostlin. Žlutá značka vás provede údolím řeky Odry přes louky lemované skupinkami mimolesní zeleně až k samotné řece Odře, kterou překročíte po tzv. Oderské lávce.

V případě zájmu můžete odbočit z plánované trasy a napojit se na naučnou stezku přírodní rezervací Kotvice, která vás seznámí s hodnotami tohoto mimořádně cenného území. Cestou můžete pozorovat zejména vodní ptáky na hladině rybníků, odpočívadlo kormoránů či hnízdiště volavek. Po naučné stezce je cesta do Nové Horky a zpět dlouhá 5 kilometrů.

Odkazy:

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.