Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Blahopřejeme generálu Škarvadovi k životnímu jubileu

08.11.2012, 11:58

Právě dnes se generál Zdeněk Škarvada dožívá 95 let a chtěli bychom mu tímto prostřednictvím pogratulovat k tomuto významnému životnímu jubileu. Tento veterán druhé světové války, příslušník britského královského letectva a přímý účastník bitvy o Británii momentálně žije v Ostravě a od roku 2005 každoročně Dny NATO v Ostravě nejen navštěvuje, ale i se aktivně účastní.

Život generála Škarvady připomněla v areálu akce i výstava "Keep floating!" připravená Slezským zemským muzeem, kterou zahájil ministr obrany Alexandr Vondra a kterou si generál osobně prohlédl. Letec, který je téměř přesně o rok starší než samostatná Československá republika, Dny NATO využívá k setkání se současnými příslušníky britského letectva a dalšími piloty a mnohdy to jsou setkání velmi emotivní.

Ani vysoký a úctyhodný věk 88 let mu tak v roce 2006 nezabránil, aby byl přítomen při první ostravské účasti Red Arrows a stále plynnou angličtinou si s nimi srdečně pohovořil.

V roce 2007 přivítal při středoevropské premiéře letoun Eurofighter Typhoon rovněž patřící britskému letectvu, nejvíce dojat byl však v roce 2010, kdy se na Dnech NATO v Ostravě představil další přímý účastník druhé světové války, letoun Hawker Hurricane MkI.

Životní osud generála Škarvady je opravdu pohnutý. Po okupaci ČSR odešel do Polska a připojil se k polskému letectvu. Po obsazení Polska se přes Ukrajinu dostal do Velké Británie, kde byl v červenci 1941 byl přidělen ke 310. československé stíhací peruti. V únoru 1942 kvůli technické poruše letounu seskočil padákem do moře, odkud jej vylovila německá loď. Poté prošel několika zajateckými tábory a přežil i tříměsíční pochod smrti, který skončil až 2. května 1945, kdy byli zajatci osvobozeni americkou armádou.

Po návratu do vlasti se stal příslušníkem československého letectva, za komunistického režimu byl však kvůli svému nasazení na západní frontě degradován a následně pracoval jako horník či skladník. V roce 1965 se dočkal navrácení vojenské hodnosti majora letectva v záloze a po roce byl povýšen na podplukovníka letectva. V roce 1968 mu byl udělen titul Zasloužilý vojenský letec. Dne 8. května 2000 byl jmenován brigádním generálem. Právě tímto svým životním příběhem šokoval v roce 2005 piloty britských letounů Tornado, kteří nemohli uvěřit tomu, že s piloty a válečnými hrdiny bylo v komunistických zemích zacházeno tímto způsobem.

Dnes žije Zdeněk Škarvada v Ostravě-Porubě se svou manželkou Ivankou.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.