Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

B-52 Stratofortress potřetí na Mošnově!

20.07.2012, 12:46

Potřetí v řadě se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí legendární americký strategický bombardér B-52 Stratofortress ze základny Barksdale spadající pod U.S. Air Force Reserve. Jako doprovodný letoun s ním na Mošnov dorazí i C-130H Hercules.

"Jsme velice rádi, že se opět objeví tato ikona studené války, která se díky opakované účasti stala i jakousi ikonou naší akce," pochvaluje si Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000. "B-52 je skutečně neobyčejný stroj a vnímáme jako velké uznání od amerických představitelů, že jsme jedinou akcí ve střední Evropě, které se představí třikrát po sobě. Navíc s veliteli U.S. Air Force Reserve stále jednáme o dalším rozšíření jejich účasti."

AKTUALIZOVÁNO: Letouny B-52 Stratofortress přiletí na Dny NATO dva - jeden na statickou a jeden na premiérovou dynamickou ukázku
Letošní letový program ve finále: USAF předvede letovou ukázku B-52! (22. 8. 2012)

Bombardér B-52 slouží v americkém letectvu již od roku 1955 a přesto se zdaleka neuvažuje o jeho vyřazení z výzbroje, právě naopak. Díky svým kvalitám, levnému provozu a nadčasové konstrukci je plánováno používání těchto strojů nejméně do roku 2040. Vedle B-1B Lancer a B-2 Spirit se jedná o jeden ze tří druhů bombardovacích letounů, který vyniká spolehlivostí, vytrvalostí, dlouhým doletem a vysokou únosností různých druhů výzbroje. Díky tomu byl v posledních letech rovněž nasazen i v misích v Iráku či Afghánistánu.

Stejně jako loni bude B-52 doprovázen dopravním letounem C-130H2 Hercules ze základny Niagara Falls. V uplynulém roce se na mošnovském letišti potkaly celkem čtyři Herculesy tří států, letos jde zatím o první potvrzený stroj tohoto typu a zřejmě bude i jediný.

TIP: Zástupci Jagello 2000 jednali na základnách USAFR (natodays.cz)

Dále již bylo uzavřeno jednání o účasti strojů spadajících pod evropské velitelství US. Air Force. Navzdory mnohým očekáváním se k již oznámeným letounům F-15E a KC-135 připojí dvě stíhačky F-16 ze základny v severoitalském Avianu, tedy ze základny, z níž se dosud na Mošnově žádná technika nepředstavila.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.